Har også vi et miljøansvar?

Publisert 04.02.2014 | Tips og triks

Vi som holder på med langrenn på et profesjonelt plan befinner oss i et stort dilemma det snakkes lite om. Husker vi fortsatt “Hvit Vinter”? -Og hadde kampanjen i det hele tatt noen påvirkning på akkurat oss skifolk? Gjennom hele høsten og vinteren jakter vi på snøen, dresset opp i flunkende nytt utstyr med riktig reklame. Vi er avhengige av å ha tilrettelagte rammevilkår, godt utstyr og vi må reise mye rundt for å være med i de riktige konkurransene. Vi er dessverre verst i klassen!

Klikk deg inn på Hvit vinter (klikk på bildet) og se på klimakalkulatoren hvordan du ligger an…    Jeg slipper visst ut 14,4 tonn CO2 per år :-/

I 2013 kjørte jeg mye bil i jobben. 16 871 kilometer totalt med egen bil, og i tillegg kommer leiebiler med én tur Oslo-Meråker t/r, 10 dager i Ramsau, leiebil fra Kirkenes til Inari t/r, og én uke på Skeikampen). Jeg er godt i gang i 2014, i morgen venter 60 nye mil i bil… Det er også et økonomisk aspekt ved dette, og derfor velger jeg å kjøre bil fra Oslo i morgen. Det er ganske åpenbart at jeg er en klimaversting. Det rare er at veldig mange av disse kilometerne er kjørt nettopp på jakt etter snø, som statistikken viser at det blir dårligere og dårligere stelt med. Kanskje vil det bli mer snø i fjellet, men om OL kommer til Oslo i 2022 må vi nok belage oss på å produsere og lagre snø. -Og snøproduksjon er heller ikke veldig miljøvennlig.

NM i år skulle egentlig ha vært arrangert i Molde. Det sagt at det ble vurdert å kjøre hundrevis av lastebillass med snø fra Bjorli, men NM arrangøren i Molde valgte å si fra seg arrangementet og flytte til Lillehammer. En svært god avgjørelse etter mitt skjønn. NM i Molde skulle være et Miljøfyrtårn, noe som ville blitt vanskelig å forsvare hvis de hadde gått for snøtransport.

FN og de aller fleste partiene i Norge (gjennom Klimaforliket) har som mål å bremse utslippene slik at jordas gjennomsnittstemperatur ikke øker med mer enn to grader. Det betyr at vi enten må legge om livsstilen vår gradvis nå, eller slutte helt å slippe ut klimagasser om allerede 20-30 år. Det gjelder i forhold til internasjonal levestandard. Hvis alle levde som oss i Norge ville dette ta bare 10 år. Les mer om dette her. To grader økning kan høres lite ut for oss i Norge, men for oss som driver med skiløping kan det være forskjellen mellom snø eller ikke snø.

Jeg håper dette være litt inspirerende til at vi alle tenker litt ekstra over hva vi kan gjøre for å redusere våre utslipp, selvom det kan være vrient i visse sammenhenger. Hvis alle gjør litt, blir det mye til sammen! Sånn som hun her…

På det sentrale østlandet har vi nå glemt at julaften (10,3 grader på Blindern) og desember 2013 var de nest varmeste vi har hatt siden målingene startet i 1937. Vi lider av korttidsminne, og har allerede glemt dette en drøy måned senere, for nå er det endelig snø i marka…

I Team Veidekke Innlandet har vi samarbeidspartnere som har valgt å fokusere på miljø og karbonutslipp. Jeg vil trekke fram Swix og Veidekke som gode frontfigurer som begge har valgt å ha miljøet i fokus i sine virksomheter.

Les mer om Swix miljøfokus her og ta en titt på Veidekkes energieffektive kontorer på Rudshøgda her.

 

Skrevet av:

Eivind Warlo

Født: 21.05.83

Utdannet fra Norges Idrettshøgskole. Fullførte mitt Masterstudium der i 2008. Har 15 års trenererfaring fra 8-årsklassen og opp til senior elite. Medlem av Kjelsås IL, og har praktisert trenergjerningen i Kjelsås Langrenn fra 2004 til 2012. Opprinnelig Brandbugutt. Var aktiv skiløper i barne- og juniorårene.