Au revoir Chamonix

Publisert 17.03.2015 | UkategorisertNår jeg skriver dette, sitter jeg på flyet mellom Geneve og København, der vi skal mellomlande før vi flyr videre til Oslo Lufthavn. 


Klok av skade vet jeg at jeg ikke skal forvente å få med skiene hjem etter en kort mellomlanding, men ettersom det meste har gått på skinner rent transportmessig denne turen, har jeg trua på at også skiene i løpet av dagen er med hjemover til Gjøvik og Lillehammer.

Finaletouren i Alpen Cup i Chamonix er historie, og jeg ser tilbake på en vellykket tur. Riktignok bød vær- og føreendringer på noen utfordringer rent smøremessig, utfordringer vi kunne løst på en bedre måte og fått bedre resultater, men alt i alt sier jeg meg rimelig fornøyd med resultatene denne helga.

Denne sesongen har jeg deltatt i fem renn i Alpen Cup, og vært godt inne på poengplass og mellom 10. og 23. plass i fire av rennene. Nivået i Alpen Cup oppleves omtrent som i Skandinavisk Cup, så dette er plasseringer jeg er godt fornøyd med.

I helgen ble Alpen Cup avsluttet med en minitour, som startet med en 3,3 kilometer klassisk prolog på fredag. Her leverte jeg dessverre langt under pari, og fikk juling av franskmennene som valgte å stake seg gjennom løypa og hadde seks blant de sju fremste. Jeg endte på en skuffende 32. plass, 31 sekunder bak vinneren, men jeg var ikke skremmende langt bak de andre som valgte å gå med klisterski.

Formen var det imidlertid lite å si på, så jeg så frem mot lørdagens 15 kilometer skøyting, i ei løype jeg likte veldig godt. Her startet den beste fra prologen først. Ettersom jeg i prologen var noen tideler bak Florian Notz, vinneren av 15 kilometer fri i U23-VM, startet jeg 20 sekunder bak han. Jeg tok en råsjans og åpnet tøft for å hente Notz, og selv med stavbrudd etter en drøy runde, klarte jeg å hente han midtveis. Derfra og inn til mål gikk vi sammen, og til tross for at jeg fikk det litt tungt mot slutten gikk jeg inn til 10. plass, 42 sekunder bak vinneren.

Dette er kanskje den beste 15-kilometeren jeg har gått, noe som også ble belønnet med ny pers på 40 FIS-punkter, bare 17 punkter bak vinneren. I lørdagens renn hadde jeg også fantastiske ski, noe man må ha for å hevde seg på dette nivået.

Det gode skøyterennet betydde et godt utgangspunkt på den avsluttende jaktstarten, som gikk over 15 kilometer klassisk. Her startet jeg som nummer 14, i overkant av ett minutt bak lederen. 15 tunge kilometer senere, på vått sugeføre, hadde jeg gått meg opp én plass, slik at jeg til slutt endte på 13. plass, drøye to minutter bak vinneren. På etappen ble en 17. plass, snaut halvannet minutt bak dagens raskeste løper. Ikke noe renn å juble for, men sammenlagtplasseringen er jeg godt fornøyd med.

I Alpen Cup har mange av deltakerne erfaring fra OL, VM og verdenscup, og gjennom å konkurrere med så erfarne løpere tror jeg at jeg tar nye steg som langrennsløper selv. En skal ikke se bort ifra at jeg blir å se på start i Alpen Cup også neste år!