Jula varer helt til påske – og sesongen varer ut april

Publisert 31.03.2015 | Ukategorisert

NNM 2015
Bildet er fra Nord-Norsk Mesterskap i Tromsø, der jeg ble tatt i mot med åpne armer fra Team Veidekke Nord-Norge, for deretter å bli knust av de samme løperne i selve konkurransene.

Når det snakkes om form i langrennssammenheng, er ofte mittt svar at det er lenge til jul. Dette handler naturligvis om at de viktigste konkurransene for en langrennsløper kommer etter jul, og som jula varte den vikigste konkurranseperioden frem til påske. Sesongen varer imidlertid ut april.

Etter en periode med mange konkurranser, kan jeg nå se tilbake på sesongens siste FIS-renn, som ble femmila i NM del to i Harstad. Før den tid gikk det slag i slag, med minitour i Chamonix, Nord-Norsk Mesterskap i Bodø og så altså NM del to.

Minitouren i Chamonix ble en variert opplevelse, men karrierebeste i skøyting og en god sammenlagtplassering huskes best. Rett etter jeg kom hjem fra Frankrike, gikk turen nordover i bil, for å delta i Nord-Norsk Mesterskap i Bodø. Der var resultatene midt på treet, og det endte med to femteplasser med konkurranse fra lagkamerater fra Nord-Norge, men jeg kjente at formen fortsatt var ganske bra.

Årets siste viktige konkurransehelg var NM del to i Harstad, og etter etter en tøff konkurranseperiode med fem renn på åtte dager, valgte jeg derfor å ta et par rolige dager hos familie i Narvik, for å samle krefter til en siste formtopp. I Harstad ventet 10 og 50 kilometer klassisk, begge med individuell start.

Mens 10-kilometeren, til tross for et fall underveis, ble en ny NM-opptur med 25. plass i konkurranse med over 300 deltakere, ble femmila sesongens tøffeste (og svakeste) renn. Etter en kontrollert åpning og jevn klatring på listene, noe som gjorde at jeg midtveis i løpet lå an til å kunne kjempe om målet om en plassering blant de 15-20 beste, gikk jeg rett og slett næringstom etter tre mil. Hvorfor vet jeg ikke sikkert, men en litt trøblete mage dagene i forkant kan ha ført til at kroppen ikke har tatt til seg næring. Det var i hvert fall lite som skulle tyde på sprekk etter så lite som 30 kilometer, men uansett må ting gjøres annerledes før neste lange løp.

Resultatet i femmila ble i hvert fall en 72. plass, 16 minutter bak vinneren, etter at jeg tapte 13 minutter på løpets to siste runder på 8,3 kilometer. Et elendig resultat satt i sammenheng med målet før start, men etter næringssmellen er jeg i det hele tatt ganske fornøyd med å ha fullført min første femmil med individuell start. Neste gang stiller jeg bedre forberedt!

Som nevnt varer skisesongen ut april, og jeg har ikke gått mitt siste skirenn. Allerede Skjærtorsdag venter Ulsjøløpet, før Troll Ski Marathon står på programmet neste helg. Deretter venter Skarverennet, før denne sesongen avsluttes og den neste startes på Island, med Fossavatn Skimarathon i månedsskiftet april/mai. Jeg gleder meg til disse konkurransene også, og satser på å avslutte sesongen med stil.

God påske, alle sammen!