En lang sesong går mot slutten

Publisert 20.04.2015 | Ukategorisert

10932161_1375456876098208_961820661_n
Bildet: Her har jeg akkurat gått i mål på sesongens første NM-renn, der jeg nådde målet om en plassering blant de 20 beste norske løperne. Foto: Ida Nysæter Rasch, NRK Sport.

Sesongen 2014-2015 nærmer seg slutten. I mine øyne slutter sesongen 30. april, og den neste sesongen starter 1. mai. Hva med ferie, spør kanskje du. Vel, jeg er av den oppfatning av at man hver eneste dag har muligheten til å bli en bedre skiløper, og det gjelder også månedene april og mai.

Spørsmålet man heller bør stille seg er hva man tror man trenger for å bli en bedre skiløper neste sesong. For noen er det viktig å skifte fokus fullstendig, reise på en lang ferie og gjøre helt andre ting. Det har jeg all verdens respekt for. Det finnes mange veier til Rom, men jeg velger min vei.

Den veien jeg har valgt etter denne sesongen, etter endelig å ha fått vist noe av det jeg er god for, er lystbetont trening. Ingen treningspause, ingen ferie og ingen store utskeielser. Når jeg endelig har kommet tilbake på et brukbart nivå, ønsker jeg å utvikle meg videre, og da vil jeg starte treningen på samme nivå som jeg avsluttet denne.

Det jeg imidlertid har gjort, er å trene uten plan og ikke minst å skifte fokus. I april har jeg kun gjort det jeg har hatt lyst til på treningsfronten, og jeg har slengt meg med på både korte og lange skirenn og løpekonkurranser. Det morsomste jeg vet om er å måle krefter med andre på startnummer på brystet, men til forskjell fra konkurransene i vinter har jeg i april konkurrert fullstendig uten press. Jeg har ikke lagt opp til noen formtopp, forberedt meg på noen spesiell måte eller satt meg noen mål. Fokuset har utelukkende ligget på å kose meg, samtidig som jeg har fått billige hardøkter.

Da jeg ble intervjuet av lokalavisen før sesongstart, uttalte jeg at denne sesongen kom til å bli en mellomsesong. Noe defensivt vil kanskje noen hevde, men for meg var det viktig at dette ikke kom til å bli min beste sesong. Til det var veien tilbake for lang, og jeg måtte glede meg over fremgang fremfor toppresultater.

Før denne sesongen var jeg innstilt på at det viktigste var igjen å vise at jeg har noe i norsk langrenn å gjøre, nemlig ved å prestere på et høyt nivå i nasjonale mesterskap. Stor og målbar fremgang var målet, og dette skulle vises gjennom plasseringer blant de 20 beste i NM. Målet ble nådd, og selv om jeg føler jeg ikke fikk ut alt jeg var god for, sier jeg meg likevel svært fornøyd med fremgangen jeg har vist.

I sesongens siste ti dager står tre konkurranser på planen, før jeg sparker i gang den nye sesongen med enda en konkurranse. Så langt april har jeg ikke gått en eneste intervall, og det har jeg heller ingen planer om å gjøre før kalenderen viser mai.

Onsdag og lørdag venter to konkurranser med løpesko på beina, i Kringsjåløpet på Lillehammer og Sentrumsløpet i Oslo. Her blir det 2,6 og 5 kilometer løp, før jeg over helga har planer om å reise til Island for å delta i Fossavatn Ski Marathon. Der skal jeg avslutte sesongen med 25 kilometer skøyting torsdag 30. april og starte neste sesong med 50 kilometer klassisk lørdag 2. mai.

Når det gjelder neste sesong, er det foreløpig en del ting som ennå ikke er avklart. Det viktigste er imidlertid på plass, nemlig motivasjonen, og jeg kan «avsløre» at jeg også neste sesong satser 100 prosent mot å bli den gode skiløperen jeg på sikt tror jeg kan bli.

Allerede neste sesong har jeg planer om å gå styggfort!