Sesongåpning 2015/16. Check!

Publisert 16.11.2015 | Renn

(Alle foto: Eirik Lund Røer / SKIsport)
Da er vi i gang. Jeg tenkte å blogge litt om hva jeg som trener tenker om åpningshelga: For TVI har det vært en opptur å starte sesongen på Beitostølen i år. Rett bak arrangørens enorme innsats var det råeste for vårt lags del prologseieren til Emil, 1,9 sekunder foran nestemann. -Men det er også mange lyspunkt jeg vil sørge for at laget tar med videre mot de neste rennene på Gålå og i Vuokatti.

Magni Smedås er tilbake!! Vi som har hatt mange døgn sammen har visst dette lenge, men for de som følger med oss litt på avstand fikk vi endelig bevist at tålmodighet lønner seg. Magni har lagt en tøff periode bak seg, men med 26. og 28. plass av de norske løperne bør det ikke være noen tvil om at vi har Magni tilbake i godt slag. De små justeringene har ikke vært i fokus overhodet, kun god normal trening over tid. Det høres kjedelig ut, men det er det som virker! Nå får vi utover vinteren (som ankom Lillehammer for to timer siden) litt tid på å gjøre litt justeringer på ski i vinter, så kommer dette til å bli mer og mer moro etter hvert 🙂12244542_929595517107225_3271245098604597587_o

Mari Eide viste allerede nå i helga at hun kommer til å kjempe om pallplasser og seiere i Skandinavisk cup når det starter i desember. Det er akkurat slik vi vil ha det, for selv om målsettingene ligger høyere må vi via COC. Det er nå engang slik at det er verdenscupen vi vil opp og nikke i! I fjor holdt det til en 10.-plass på WC Lillehammer, før det ble mye problemer med lunger og luftveier. Det problemet har hun fått bukt med nå, og da bør alt ligge til rette for å få vist seg fram allerede på Gålå om snaue to uker.12248045_930302870369823_6656136207511429912_o

Mari Støen Gussiås hadde det kanskje tøffest av TVI-jentene denne åpningshelga, men sammenliknet med tidligere åpninger og av det vi vet fra intervalltreninger kommer hun til å bite veldig godt fra seg på Gålå. På fredagen viste Mari sterk moral og gjennomfører et sterkt renn på ski med smøring, men uten feste. Greit nok at det var 3 jenter som valgte å pigge på blanke ski, men å pigge på ski med festesmurning er mye tyngre. Så tommel opp for tre skikkelige gjennomkjøringer Mari!! Du er rå, og jeg vet du har mye mer inne 🙂

Marthe Bjørnsgaard brukte litt tid på å finne flyten i helga. Etter en høst med stor fremgang er det litt brutalt å møte verdenseliten (summen av de norske, tyske og franske landlagsjentene må jo kalles det) på Beitostølen. Fredag var en vanskelig dag rent smøremessig, og nå etter åpningsrennene skal det øves litt uten staver for å bli tryggere i det diagonaltekniske. Overføringer fra rulleski til ordentlige ski skal være i fullt fokus nå! Med godt feste viste Marthe meget gode takter på gårdagens sprint. Både i staking og diagonal, så på tross av to tøffe dager i fredag og lørdag presterte hun meget bra i går. Her er det bare å glede seg folkens.12238099_930302947036482_333321755915119677_o

Thea Krokan Murud sa visstnok i helgen til en lokal journalist at skøyting ikke er noe for henne. Det kan vi stryke med én gang, men at også Thea trenger litt tid på vanlige ski for å finne snøfølelsen vet vi fra før. -Og lørdagens fristilrenn ville nok holdt til cirka topp ti i skandinavisk cup. Ser vi på sesongen i fjor var det bare 3 renn der hun scoret bedre FIS-punkter enn hun gjorde nå på lørdag. Det er veldig bra, men jeg vet at det også er mer inne! Også her er det nok nyttig å kaste stavene litt og øve på balanse og feeling mot snøen. Det kommer til å gå sååå bra, det blir helt knall på skeikampen når vi drar dit på onsdag. Min spådom er at konkurrentene kan begynne å grue seg allerede nå. 😉

Even Sæteren Hippe er nest yngst av gutta og tredje yngst på laget. Vi har sett i høst at det er litt å gå på rent styrkemessig, men at han i sprint og høyfartstrening er eksepsjonelt god. Vi trenger ingen Brandsdal på laget for å matche toppfart, for der er Even helt rå! Vi fortsatte i helgen jobben med kapasitet og soliditet som skiløper, og Even har derfor gått tre renn også han. Og når du da kliner til med en 14. plass av de norske på en langdryg stakesprint begynner det å lukte fugl. Jeg tror vi har en ordentlig joker i Even på sprinten på Gålå 🙂

Eivind Bakkene har forberedt seg til sesongåpningen på hjemmebane ved Beitostølen. Planen var å gå litt på ski, for vi har sett før at det kan ta noen skiøkter før snøfølelsen er på plass. Nå vet vi jo alle hvor mye snø det var før Beitosprinten i år, og da var både jeg og Eivind veldig spent før fredag. I fjor fikk han en pangåpning, men da hadde vi også hatt mye tid på snø. Åpningen i år gikk helt ok, og på lørdag var det egentlig veldig bra helt til smellen kom i de to siste langbakkene. Sprinten på søndag tyder på at Eivind har hevet seg noen hakk i staking. Jeg gleder meg til både skøytesprint og skiathlon på Gålå!

Eirik Augdal gikk akkurat om Magni sitt første skirenn som senior på fredag. Og han var faktisk så rå at han valgte å stake på blanke ski. Litt som Pippi, det har jeg ikke prøvd før, så det får jeg nok til! Rå innstilling, men det gikk kanskje litt utover lørdagens skøyterenn. Når man prøver noe helt nytt blir man sliten nye steder… Likevel var sesongåpningen i år bedre enn i fjor, og med killerinstinktet til junior på laget blir han farlig i vinter.

Emil Nyeng var best på fredag, rå på lørdag og råest på søndag. Han har fått mye fortjent spalteplass både i lokale medier og i riksmedia i helgen. Vi har prioritert skøytesprint i hele høst og sommer, også går han frem og vinner prologen soleklart, med alle de beste landslagsløperne på start. Han har forbedret prologen sin med 8,79 sekunder målt mot Sondre Fossli for eksempel. Jeg er sikker på at det blir mer spalteplass allerede lørdag 28. november. Vi gleder oss!

Smøreteamet med Erik Lundgård, Kai-Christian Johansen, Lars Thomassen og Kristoffer Nordlunde gjorde en kjempejobb i helgen. På verst tenkelig føre har de ordnet jevnt over veldig gode ski alle tre dager. Og hvis det kanskje var litt vanskelig å smøre feste tror jeg faktisk at vi hadde best glid på sprinten i går. Dokumentasjon ligger på nett-TV på NRK. Takk for god jobb!12063268_706596569474535_455808089_n

Alt i alt en meget fornøyd skitrener som sitter på hjemmekontoret og ser på at snøen laver ned over Lillehammer.

Det er mandag, men ingen blåmandag! 🙂

Skrevet av:

Eivind Warlo

Født: 21.05.83

Utdannet fra Norges Idrettshøgskole. Fullførte mitt Masterstudium der i 2008. Har 15 års trenererfaring fra 8-årsklassen og opp til senior elite. Medlem av Kjelsås IL, og har praktisert trenergjerningen i Kjelsås Langrenn fra 2004 til 2012. Opprinnelig Brandbugutt. Var aktiv skiløper i barne- og juniorårene.