Oppturer og nedturer går hånd i hånd

Publisert 23.02.2016 | RennTips og triks

Når det går bra i idrett er det dels viktig for en leder å surfe med, og forsterke det som er bra. Man skal også være framsynt, finne forbedringer, og være i forkant av utfordringer. Det er som regel enkelt, da alt sjelden er rosenrødt i et lag med 9 individuelle utøvere. Som trener (og delvis smører), vet jeg hvor utrolig mye som kan gå galt, og hvor mye man skal mestre å komme seg over når det butter. En løsning kan være å si at det heldivis bare dreier seg om idrett/langrenn, men det er også litt farlig og ikke nok alene. For hvis vi reduserer det vi elsker å drive med, vil det på et punkt ikke bety nok til at vi gidder å gjøre jobben fra 1.mai år etter år.

NRK skrev i går om fiasko og smørebom i U23VM. Løperne var fryktelig skuffet og lei seg, og med god form er det kjedelig at sesongens store mål ikke nås. Det er lett å kritisere smøreteam og støtteapparat hjemme fra sofaen i Norge. -Men da må vi klare å huske at smørerne garantert er like skuffet, og at de er nødt til å få ha arbeidsro til nye konkurranser. I går gjorde Løvlien og hans soldater et mesterstykke foran juniorenes sprintrenn. Skuffelse og problemer i U23-klassen ble snudd til to gull i junior-VM. Det er veldig imponerende i mine øyne. I store seniormesterskap har vi de siste årene sett flere ganger at større og sterkere smøreteam har slitt i flere dager i strekk. Løvlien og co landet gårsdagen med et stødig telemarknedslag, og har fortsatt i dag.

Jeg smører fortsatt ski innimellom, og sist jeg gjorde det (30km i Holmenkollen) klønet jeg det til skikkelig. De fleste andre som smurte med det samme, hadde gode ski, og det eneste jeg kunne si til mine to utøvere er beklager, og at jeg med hånda på hjertet gjorde mitt aller beste. -Jeg har fortsatt ikke funnet et entydig svar på hva som var galt. -Og må bare innrømme at “Shit happens”. Det gjorde det også grundig i Holmenkollen for min del.

Sammen i tykt og tynt!! Her to medaljører i NM på ski i Tromsø, 10 km klassisk kvinner; nr2 Mari Eide og nr 3 Thea Krokan Murud(t.h.) Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sammen i tykt og tynt!! Her to medaljører i NM på ski i Tromsø, 10 km klassisk kvinner; nr2 Mari Eide og nr 3 Thea Krokan Murud(t.h.)
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Når det skjærer seg (det gjør det for alle innimellom!), er det lettere å komme seg videre og lære, hvis man våger å innrømme feil. Å kritisere noen som er modige nok til å innrømme feil blir meningsløst. Det er derfor dette innlegget er en hyllest til smørerne i Romania. Dere gjør en rå jobb og viser at dere absolutt har kontroll, på alt dere kan ha kontroll på. Det er eneste mulighet når dere henter dere inn så fort som i går. Så begge tomler opp!!!

Uansett hvor godt man enn henter seg inn, må vi som støttepersoner også ha stor forståelse for skuffelsen de enkelte utøverne føler på. Den intervalløkta i pøsregn i Hafjell i september ble gjennomført for en grunn, det samme med de 100 timene som ble trent i juli. Det er lov å ha dårlige ski av og til, det er lov å gå på snørra en gang i mellom, og det er lov å ha tunge perioder hvor man ikke en gang kan gå skirenn. Vi har takhøyde for skuffelser, men som institusjon er Team Veidekke Innlandet også en arena hvor vi snur skuffelser til gode prestasjoner. Husk at de aller aller største stjernene har tapt flere skirenn enn de har vunnet, men de som oppnår flest seire har evnen til å reise seg, lære, og til gå på med samme entusiasme gang etter gang. I det landskapet befinner Team Veidekke Innlandet seg, og vi gleder oss til neste renn! Da skal vi vise hva vi kan!!! 😀

Lykke til videre i Romania, det er ingen ting som glemmes så fort som et dårlig skirenn! Heldigvis 🙂

OBS! Teksten ble skrevet før Eirik gikk inn til en fantastisk 6. plass på dagens distanserenn! To streker under svaret altså! -Og stort grattis til Eirik!! 😀 😀

Tromsø 20160128. NM ski 15 km klassisk herrer. Eirik Sverdrup Augdal på herrenes 15 km Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tromsø 20160128.
NM ski 15 km klassisk herrer. Eirik Sverdrup Augdal på herrenes 15 km
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skrevet av:

Eivind Warlo

Født: 21.05.83

Utdannet fra Norges Idrettshøgskole. Fullførte mitt Masterstudium der i 2008. Har 15 års trenererfaring fra 8-årsklassen og opp til senior elite. Medlem av Kjelsås IL, og har praktisert trenergjerningen i Kjelsås Langrenn fra 2004 til 2012. Opprinnelig Brandbugutt. Var aktiv skiløper i barne- og juniorårene.