Om sliping og skipark

Publisert 15.11.2016 | Tips og triks

Hvordan kan du vite at du alltid har så optimalt gode ski som mulig?
Noen spørsmål har et svar som både er enkelt og komplisert på en gang. Dette er et sånt spørsmål. Det er relativt enkelt å bygge opp sin optimale skipark, men det krever systematikk og en hel del arbeid (over tid). Du må for eksempel sette av tid på trening til å teste ski.

På skirenn kan du så godt som glemme å komme videre med å ha kontroll på skiparken din. Alt må noteres og tallfestes på en eller annen måte. En god metodisk tilnærming er alfa og omega.

Vi brukte store deler av forrige ukes samling på Skeikampen til å teste ski for kaldt føre. Målet er å stå igjen med to til tre skipar til kaldt føre i hver stilart. Først og fremst er det viktig å finne skikonstruksjoner som passer løper og føre. Dernest er det viktig å ha riktig grunnstruktur/slip på skiene. På vårt nivå vil det i sikkert 9 av 10 tilfeller lønne seg å rille skiene manuelt også, for å få enda bedre glid.

Fra fabrikant kommer skiene ferdig slipt, og vi tester alltid skiene rett fra fabrikant først. Det er egentlig et viktig poeng. Vi lar alltid godski med fabrikksliper være “ubesudlet”, fram til vi klarer å bevise at de blir enda raskere med ny slip. Utfordringen i det er at ingen fabrikksliper er like, og når vi har ulike skimerker vet vi ikke alltid hva som skjer når vi riller. Samtidig viser erfaring at det som regel lønner seg. Vi jobber derfor for å standardisere slipene løperne bruker.

slip

Sånn kan et testskjema se ut. Å teste 6 par slik tar cirka 1 1/2 time, og kan være en god treningsøkt.

Løsningen for oss er, og har vært, et nært samarbeid med Milslukern Sport på Ullevål. Vi mener at de er aller best på skislip, og vi får være direkte med Øyvind og John i utviklingen av nye sliper. Da lærer vi enormt mye, både om ski og slip. Vi vet hvilke fører de ulike slipene er aller best på, og vi får testet rill på samme sliper som løperne skal gå renn på. Så langt det lar seg gjøre rent praktisk. Sånn har vi hele tiden kontroll på hvor mye bedre skiene og skiparkene blir. Vårt prakteksempel er fra torsdagen på NM i 2016. Alle jentene gikk på samme Milslukern slip, og slik visste vi at de hadde så gode ski som vi kunne lage. Rilling, glidprodukter og feste, alt var gjennomtestet så langt som kapasiteten rakk.

Sånn gjør vi det vi kan. Alltid kontroll og alltid system for å bli bedre også på utstyrsfronten. 🙂

Tromsø 20160128. NM ski 10 km klassisk kvinner. Thea Krokan Murud med et solid løp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

MK-Blå med 2., 3., 5. og 16. plass i NM forrige sesong. Her Thea, på vei inn til bronse.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skrevet av:

Eivind Warlo

Født: 21.05.83

Utdannet fra Norges Idrettshøgskole. Fullførte mitt Masterstudium der i 2008. Har 15 års trenererfaring fra 8-årsklassen og opp til senior elite. Medlem av Kjelsås IL, og har praktisert trenergjerningen i Kjelsås Langrenn fra 2004 til 2012. Opprinnelig Brandbugutt. Var aktiv skiløper i barne- og juniorårene.