Å ikke fylle opp kvotene – misbruk av norske langrennsressurser?

Publisert 27.01.2017 | Ukategorisert

De siste årene har bredden blant de aller beste norske langrennsløperne opplevd en eventyrlig utvikling. Vi har et landslag som leverer toppresultater helg etter helg. I tillegg markerer unge utøvere seg i verdenscup straks de får sjansen. Det har nesten blitt slik at det kan være like vanskelig å gå inn til poengplass i enkelte skandinavisk cup-renn som i verdenscuprenn. Den utviklingen bør grasroten, ledere innen norsk skisport og utøverne selv være veldig stolte av. Det er derfor jeg undrer meg over hva Skiforbundet tenker når de velger å ikke fylle opp kvotene under den kommende verdenscupen i Pyeongchang.

Norges Skiforbund har helt klart havnet i en behagelig situasjon. Å ha så mange gode toppløpere er en kjemperessurs. Det er ikke mange år siden norsk herrelangrenn fikk kritikk fra flere hold for dårlig nivå. Vi har vel alle hørt uttrykket; det som kommer fort, går fort. Derfor vil jeg påstå at det heller ikke trenger å ta lang tid før vi er tilbake der vi var. Da er det viktig at ledelsen er nysgjerrige på hva de kan gjøre for å unngå at det skal skje.

Å få bestemme hvem og hvor mange som får gå verdenscup er en ansvarsfull oppgave. Det er direkte forvaltning av norges idrettsressurser, og bør gjennomføres strategisk med ett mål for øyet. Nemlig å beholde den gode bredden i norsk toppidrett, samt inspirere unge talenter.

Det gjør Norges Skiforbund best ved å vise at veien fra skandinavisk cup og norgescup til verdenscup er åpen og rettferdig for alle. Uavhengig av kontaktnettverk og rutine skal utøvere basert på resultater i kvalifiseringsrenn tas ut til verdenscup. Det er viktig at Norge benytter enhver anledning til å gi så mange som mulig sjansen til å kjempe om heder og ære i det øverste cup-sirkuset vi har. Nå som det i inneværende sesong har blitt stadig høyere nivå blant de nest beste, i tillegg til færre plasser i verdenscup er det å sende utøvere desto viktigere.

Derfor er det overraskende og litt frustrerende å se at Norges Skiforbund nå velger å sende kun 66% av det laget de kunne sendt til Pyeongchang. Med de bunnsolide økonomiske forutsetningene i Skiforbundet, kan vel heller ikke økonomi være argument nok for å holde utøvere hjemme. Hadde norges nest beste fått tilbudet, er jeg sikker på at disse løperne vil prestere helt i toppen. En enkelt slik sjanse kan være ekstremt viktig for en enkeltutøvers karriere. Det vil også inspirere og motivere de hundrevis av løperne som deltok i kvalifiseringsrennet.

Skrevet av:

Sindre Hammerlund

Født: 18.02.92

Langrennsløper fra Asker som studerer Industriell Design ved NTNU parallelt med å trene for å bli en av landets beste skiløpere. Ble en del av Team Veidekke Oslofjord i mai 2015.